Zilverprijs en de historische ontwikkeling van de zilverprijs in grafieken.Real time zilverprijs: of per troy ounce, of per kilo.
Zilver wordt elke dag wereldwijd verhandeld en de zilverprijs is dus 24 uur per dag in beweging. De zilverkoers komt tot stand door de handel in zilver futures en niet door de daadwerkelijke fysieke transacties van zilverbaren. Elke future op zilver heeft een onderliggende waarde van 5.000 troy ounce (155,5 kilo). Voor elke 1$ dat de zilverprijs dus daalt of stijgt, zal de zilverfuture de belegger $5.000 kosten of opleveren.
Door het nemen van een long positie op een zilver future, gokt men op een stijging van de zilverprijs. Indien men verwacht dat de zilverprijs gaat dalen, kan men een future 'short gaan' en dus zilver verkopen wat men nog niet in bezit heeft. In beide gevallen kunt u overigens veel meer verliezen dan u als 'margin' op de zilver future als dekking moet aanhouden. Het speculeren met futures kunt u daarom beter overlaten aan de professionele belegger.
Met slechts 1 future op zilver speculeert een belegger dus met maar liefst 125.000 euro. Aangezien er alleen op de Comex future markt (USA) gemiddeld per dag meer dan 80.000 zilver futures worden verhandeld, komt dit overeen met maar liefst 400 miljoen troy ounce zilver of 10 miljard euro per dag. Dit is gelijk aan de hoeveelheid zilver die er in 6 maanden gemijnd wordt en dan hebben we de omzet van de overige future markten nog niet eens meegeteld!
Ook voor de kleine beleggers is het tegenwoordig eenvoudig om te speculeren op een stijgende of dalende zilverprijs middels turbo's, speeders, sprinters en andere derivaten. Ondanks dat u hier niet meer dan uw inleg kunt verliezen, is er door de hefboomwerking sprake van zeer risicovolle producten. De behoudende belegger in zilver kan beter gebruik maken van een tracker of natuurlijk door te beleggen in fysiek zilver.
Veel mensen zeggen dan ook dat de zilverprijs wordt gemanipuleerd door de papieren handel. Ondanks dat de omzet van de future handel vele malen groter is dan de daadwerkelijke fysieke zilver leveringen, heeft de houder van een long future op zilver maandelijks het recht om 'delivery' op te eisen. Hij levert zijn future dan in en krijgt vervolgens keurig zijn bestelde zilverstaven geleverd. Dit gebeurd in 1.000 Oz baren (31,1 kilo).
Als er al sprake is van manipulatie van de zilverprijs, kunt u daar als belegger juist van profiteren door tijdens een dip in te stappen en gelijk om uitlevering te vragen van uw zilver contracten.
Op onze pagina ŽkoersenŽ kunt u alle real time edelmetaal prijzen die op de future markten tot stand komen volgen. Aangezien zilver voor de meeste (fysieke) investeerders een lange termijn belegging is, hebben wij alle historische data voor u op een rijtje gezet. Zo kunt u de performance van uw belegging beter volgen en ziet u wanneer er mooie instap momenten zijn of dat het tijd wordt om wellicht een deel van uw winst te verzilveren.
Op deze pagina kunt u gemakkelijk de historische koersontwikkeling van de zilverprijs per ounce en per kilo terugvinden. Alle grafieken van de laatste 15 jaar staan in euro genoteerd. Aangezien er voor 1999 nog geen euro bestond, zijn de grafieken van voor die tijd in US dollars weergegeven.
Onderstaand ziet u 2 rijen van 9 grafieken staan die de prijsontwikkeling van het zilver laten zien gedurende de laatste 30 dagen, 6 maanden, 1, 2, 5, 10, 15, 20 en 40 jaar. Links staan de prijzen per troy ounce, rechts per kilo. Alle grafieken op deze pagina worden dagelijks geüpdate.
Naast de historische zilverprijs, kunt u natuurlijk ook de grafieken van de historische goudprijs bij ons volgen.Edelmetaal Of Papieren Beloftes?