Goudprijs en de historische ontwikkeling van de goudprijs in grafieken.Real time goudprijs: of per troy ounce, of per kilo.
Goud wordt dagelijks wereldwijd verhandeld en de goudprijs is zo 24 uur per dag in beweging. De goudkoers komt tot stand door de papieren handel in futures op goud en niet door de daadwerkelijke fysieke transacties van goudbaren. Elke future op goud heeft een contract grootte van 100 troy ounce (3,11 kilo). Voor elke 1$ dat de goudprijs daalt of stijgt, zal de goudfuture de belegger $100 kosten of opleveren.
Door het nemen van een long positie op een goud future, gokt men op een stijging van de goudprijs. Indien men verwacht dat de goudprijs zal dalen, kan men een future 'short gaan' en feitelijk al goud verkopen wat men nog niet in bezit heeft. In beide gevallen kan men overigens veel meer verliezen dan er als 'margin' op de goud future als dekking wordt aangehouden. Het speculeren met futures op de goudprijs is dus voorbehouden aan de professionele belegger.
Met slechts 1 future op goud speculeert een belegger dus met maar liefst 130.000 euro. Aangezien er alleen op de Comex future markt (USA) gemiddeld per dag meer dan 150.000 goud futures worden verhandeld, komt dit overeen met 15 miljoen troy ounce of 20 miljard euro per dag. Dit is gelijk aan 1/6e van de hoeveelheid goud die er jaarlijks uit de mijnen omhoog komt en dan hebben we de omzet van de overige future markten nog niet eens meegeteld!
Voor de kleine beleggers is het tegenwoordig eenvoudig om te speculeren op een stijgende of dalende goudprijs middels turbo's, speeders, warrants en andere derivaten. Ondanks dat u hiermee niet meer dan uw inleg kunt verliezen, is er door de hefboomwerking sprake van erg risicovolle producten. De behoudende belegger in goud kan beter gebruik maken van een tracker of natuurlijk door te beleggen in fysiek goud.
Veel mensen denken dan ook dat de goudprijs wordt gemanipuleerd door de papieren handel. Ondanks dat de omzet van de future handel vele malen groter is dan de daadwerkelijke fysieke goud leveringen, heeft de houder van een long future op goud maandelijks het recht om 'delivery' op te eisen. Hij levert zijn future dan in en krijgt vervolgens keurig zijn bestelde goudstaven geleverd. Meestal gebeurd dit in 400 Oz baren (12,5 kilo).
Als er al sprake is van manipulatie van de goudprijs, kunt u daar als belegger juist van profiteren door op de dips in te stappen en gelijk om uitlevering te vragen van uw goud contracten.
Op onze pagina ŽkoersenŽ kunt u alle real time edelmetaal prijzen die op de future markten tot stand komen volgen. Aangezien goud voor de meeste (fysieke) investeerders een lange termijn belegging is, hebben wij alle historische data voor u op een rijtje gezet. Zo kunt u de performance van uw belegging beter volgen en ziet u wanneer er mooie instap momenten zijn of dat het tijd wordt om wellicht een deel van uw winst te verzilveren.
Op deze pagina kunt u gemakkelijk de historische koersontwikkeling van de goudprijs per ounce en per kilo terugvinden. Alle grafieken van de laatste 15 jaar staan in euro genoteerd. Aangezien er voor 1999 nog geen euro bestond, zijn de grafieken van voor die tijd in US dollars weergegeven.
Onderstaand ziet u 2 rijen van 9 grafieken staan die de prijsontwikkeling van het goud laten zien gedurende de laatste 30 dagen, 6 maanden, 1, 2, 5, 10, 15, 20 en 40 jaar. Links staan de prijzen per troy ounce, rechts per kilo. Alle grafieken op deze pagina worden dagelijks geüpdate.
Naast de historische goudprijs, kunt u natuurlijk ook de grafieken van de historische zilverprijs bij ons volgen.Edelmetaal Of Papieren Beloftes?